8 חוקי "עשה ואל תעשה" במהלך עבודה מול לקוחות:
- לאחר אישור העבודה מהלקוח תכננו את כל הסיטואציות והאפשרויות.
זכרו לעשות זאת לפני הגשת כל אפיון/ חוזה עבודה/ או התחייבות אחרת – שכן, להגדיל ראש אפשר רק לפני העבודה, תמיד טוב להיות "safe than sorry". - כנותני השירות, עליכם לייצר חוזה עבודה המבטיח הגינות לשני הצדדים – לכם וללקוח.
כתבו את החוזה בצורה מדוייקת עד כמה שניתן, הדיוק מבטיח לשני הצדדים חוזה הוגן. - אל תעבדו לפי סעיפים כלליים, זה פתח לצרות ואי הבנות.
בהמשך לסעיף הקודם, סעיפים מדוייקים יחסכו אי הבנות, כעס ובמיוחד עצבים לשני הצדדים. חבל על זמן. לכן הסבירו את עצמכם, ואל תצפו לנחש נכון, בעיקר עם לקוחות שלא מבינים בתחום. - עבדו אך ורק לפי שעות עבודה שהוגדרו מראש.
תמיד מומלץ לעבוד בצורה מסודרת, לפי קטגוריות וסוג השירות (למשל "בניית אתר", "עיצוב אתר", "כתיבת תוכן"), עם מחירון קבוע לכל שעה וסוג משימה. - אל תתחילו לעבוד, להקליד, או לעשות כל פעולה, טרם חתימת החוזה.
שיבטיח מעל לכל צל של ספק – שברור לכם וללקוח שמולכם, מה מכיל הפרויקט המשותף שלכם.
דאגו להסביר ללקוח מה ההבדל בין סוגי העבודות שאתם מוכנים לבצע עבורו ובמה זה כרוך מבחינת זמן ועלויות. - השאירו לכם "פתח מילוט" הוגן עבור שני הצדדים, במידה ולא תוכלו להסתדר יחד.
ברגע שהתחייבתם לחוזה, אתם מחוייבים ולפעמים לצאת מהחוזה זה קשה. לכן עדיף לא להסתבך וליצור בחוזה "פרצה", אם אנחנו רוצים לצאת או להפסיק באמצע. זה מצב שתמיד נרצה להימנע ממנו, ולא רק כי חשוב לנו לרצות את הלקוח, אלא גם כי אנחנו אוהבים לסיים מה שהתחלנו, ואם אפשר – אז בטוב. - מנגד, אל תכתבו חוזה מורכב מדי שנשמע כמו סינית ללקוח, ולכם כשפת אם.
זה יכול להתפרש כניסיון לבלבל את הלקוח, כשבעצם כל מה שרציתם זה שהכול יהיה מובן. רצוי להכין חוזה סטנדרטי, ובנוסף אליו מסמך או אפילו מצגת קצרה, שמבהירה את הנקודות העיקריות. - לסיכום: כנותני השירות, אנו יודעים – הלקוח תמיד צודק.
וגם כשהוא טועה, הוא בעצם צודק. בנותני השירות, האחריות היא עלינו, אז כנראה אנחנו לא ניהלנו נכון את הסיטואציה ואנו אלא היוצאים בהפסד. בין זה אם בזמן, כסף או בבריאות. לכן, חשוב שנדע איך לנהל את עצמנו נכון ולהעריך את עצמנו כראוי – כי אין מי שיעשה את זה בשבילנו, אנחנו "רב החובל" של הספינה הזו, העסק שלנו.
לחצו לקריאת המאמר המלא – "כללי יסוד לעבודה מול לקוחות"