שימו לב 🙂 חוקי הנגישות לאתרי אינטרנט בישראל, ייכנסו לתוקף ב-25.10.2017. ישנן 3 רמות ולפי סוג ואופי האתר, נקבעת רמת הנגישות. אז מהן האפשרויות והאלטרנטיבות לבעלי אתרים, מה כדאי לעשות ואיך לפעול בצורה המומלצת ביותר?

לאחר שנים של הכנה, החליט ארגון האינטרנט הישראלי להכניס את חוק הנגישות לתוקף בישראל, החל מחודש אוקטובר 2017. מה שזה בעצם אומר, שכל אחד מאיתנו – אדם פרטי, בעל עסק או בעל חברה גדולה – מחוייב עליו לציית לכללי הנגישות, בהתאם לרמה (יש 3 סה"כ) בה הוא נכלל.
ישנה אפשרות לבקש פטור, יש צורך לבדוק מה נדרש מאיתנו לשנות באתר או בדף נחיתה שלנו, בהתאם לסוג המוצר והשירות שאנו מספקים והכי חשוב – איך לעשות את זה כמו שצריך, מבעוד מועד על מנת שלא נקבל קנס או נהיה בלחץ של זמן?
על מי חלה חובת הנגישות?
- גופים פרטיים הפועלים למטרות רווח – עסקים, חברות.
- עמותות הפועלות ללא מטרות רווח
- רשויות ציבוריות
לקריאת מאמר מקיף בנושא, מתוך אתר "מרכז המידע לנגישות" ברשות משרד המשפטים – לחצו כאן
על אילו מוצרים חלה חובת הנגישות?
מוצרים כגון אתרים, אפליקציות, דפים ומסמכים וכל שירות בעצם שניתן באמצעות רשת האינטרנט.
מהן 3 רמות הנגישות?
- רמה A – הרמה הבסיסית שאת חלק מדרישותיה אנו מממשים גם כך (בהתאם לחוקי ה-SEO, ולפי בסיס התבניות המומלצות בשוק).
- רמה AA – הרמה הבינונית, שקרוב לוודאי תהיה זו שתידרש לרוב בישראל, כמו גם ברחבי העולם (הרמה השכיחה ביותר), כוללת תוספות מסוימות שבהחלט דורשות התאמה אישית והכנה רבה.
- רמה AAA – הרמה הגבוהה ביותר שמאפשרת את מירב הנגישות, ושמה דגש על אודיו ווידאו. נדרשת לאתרים שחוק הנגישות המלא חל עליהם (מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע בנושא, כי זה בהחלט לא נדרש לכל אתר, למעט מקרים ספציפיים ובהתאם לאופי השימוש בו).
חשוב לדעת, יש כמה אפשרויות:
- ישנה אפשרות לבקש פטור מ"איגוד האינטרנט הישראלי", ובכך לחסוך הוצאות של זמן, כסף ועוד.
- ישנה אפשרות לעבוד עם עסק לבניית אתרים/ פרילנסרים מומחים בתחום ולהתאים את האתר באופן מדויק, כמובן שתמיד מומלץ לבחון את סוג האתר (מכירתי – בדרך כלל ידרוש נגישות מוגברת) ולפי זה לנקוט בצעדים.
- ישנם תוספים בתשלום, מותאמים אישית, שמאפשרים לאתרים בעיקר בעלי אופי מכירתי (אתרי מכללות וקורסים, חנויות וירטואליות ועוד) – את ההנגשה המתאימה.
- ישנם תוספים (חינמיים, וגם בתשלום) שחלק מדרישות רמה A ורמה AA בהחלט כלולות בהן:
אנו מכירים ועובדים עם 2 תוספים: הראשון, איתו אנו משתמשים גם באתר שלנו ובאתרים נוספים, הוא התוסף המעולה Accessibility Poetry של עמית מורנו, שמתאים לעברית (לחצו לצפייה בתוסף),
והשני, תוסף נגישות נוח שמגיע עם התבניות של Pojo (לחצו לצפייה באתר Pojo). - ישנם מלא אתרים ברשת (כמו האתר הנ"ל, ועוד רבים אחרים), שמציגים ומפרטים את צורת העיצוב ובניית האתרים, בהתאם לחוקי הנגישות ע"פ חוק. כדאי לחפש בגוגל ולראות בעצמכם.
- כך או כך, אין סיבה להילחץ, יש מספיק זמן להתכונן – אך זה בהחלט משהו לחשוב עליו, ולהבין שבקרוב נגישות תהווה חלק בלתי נפרד מהמוצרים הדיגיטליים שלנו:)
*להלן 3 קישורים חשובים מתוך "אתר נגיש":
– הראשון, ובו הסבר על עקרונות ההנגשה, כלי הנגשה ומידע רחב בנושא – לחצו לקריאת המאמר המלא.
– השני, ובו פירוט דרישות הנגישות לכל רמה, בצורה נוחה: תקציר דרישות הנגישות לפי רמות – לחצו לקריאה.
– השלישי, הסבר על מי חלה חובת הנגישות, לאילו מוצרים – בפירוט. לחצו לקריאת המאמר המלא
פוסט המשך מפורט יותר, ומצגת סרטונים – יפורסמו בהמשך.